torsdag 4 december 2008

Pepparkaksdeg


200 g margarin (mjölkfritt om så önskas)
2 1/2 dl socker
1 dl ljus sirap
2 tsk kanel
1 tsk malda nejlikor
2 tsk mald ingefära
2 tsk mald pomeransskal
2 tsk bikarbonat
1/2 dl kallt vatten
1 ägg
Ca 10 dl gf mix (+ 1-2 dl till utbakning)

  1. Lägg margarin, socker, sirap och kryddor i en kastrull och värm tills matfettet smält. Kryddorna får mera smak om de värms upp.
  2. Låt margarinblandningen svalna och häll den i en blandningsskål.
  3. Rör ut bikarbonat med det kalla vattnet och häll i skålen. Tillsätt sedan ett söndervispat ägg och 10 dl mjölmix. Blanda allt med assistent, elvispens degkrokar eller för hand.
  4. Degen blir rinnig – nästan som sockerkakssmet. Häll över den i en skål, täck med folie och förvara i kylen i ett dygn eller mer så stelnar degen.
  5. Dags att baka ut. Knåda in mera mjölmix tills degen blir lätthanterlig och går att kavla. Det kan behövas 1-2 dl mix (eller mer) för att baka ut en hel sats.
  6. Mjöla en stekspade i rostfritt stål och lyft på degen några gånger mellan kavlingarna, så fastnar degen inte lika mycket.
  7. Ta ut figurer. Förvara den deg du inte använder i kylskåpet, den är lättare att kavla om den är kall.
  8. Provgrädda ett par pepparkakor (175 grader i 5-8 minuter). Låt dem svalna lite på plåten innan du lyfter av dem. Skulle kakorna flyta ut vid gräddningen, tillsätter du mer mix.


Du kan förvara pepparkaksdegen upp till en vecka i kylen om du inte har lust att baka ut hela degen på en gång. Det går även bra att frysa in degen. Om du får för mycket mix i degen kan du tillsätta en klick hårt matfett, så får degen liv igen.

Tack abnocto för receptet!!

Inga kommentarer: