söndag 14 december 2008

Glutenfritt glöggbröd

1 dl glögg
3 dl vatten
25 gr jäst (½ pkt)
7 dl (ca) finax glutenfria grov mjölmix (ca 400 g)
2 tsk salt
1 tsk pepparkakskryddor
0,5 dl sirap
0,5 dl russin, blötlagda
25 gr smält smör/margarin

  1. Blötlägg russinen i ljummet vatten. Sätt ugnen på 200 grader och smörj en 1½ liters brödform. Värm vatten och glögg i en kastrull till ca 37 grader. Smula ner jästen i en stor bunke och slå på den ljumma vätskan och rör om tills jästen löser sig.
  2. Krama ur russinen och tillsätt detta i bunken tillsammans med salt, mjölmix, pepparkakskryddor och sirap. Var noggrann och väg helst när du mäter upp mjölet då glutenfria mjölmixar är tyngre och sjunker ihop lätt. Viska med elvisp (degkrokar) i ca 5 minuter. Det går även bra att arbeta degen i en assistent i ca 5 minuter. Tillsätt det smälta smöret efter ca halva tiden.
  3. Häll degen i brödformen och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Grädda på nedersta falsen i ugnen i va 40 minuter. Pensla eventuellt det nygräddade brödet med smält smör. Knacka ut brödet ur formen och låt svalna på galler, inlindat i bakduk.
Familjeliv, nr 1, 2008

Inga kommentarer: