måndag 29 augusti 2011

Coleslaw + avokadosallad

Eller coleslaw! Min favorit:
400 g vitkål
1 dl majo
1 dl creme fraiche
1 msk fransk senap
1 msk pressad citron
hackad persilja

Eller en supergod avocadosallad:
Rör ihop olivolja, hackad gräslök, pressad vitlök och basilika. Tillsätt avocado i bitar, fetaost i bitar, hackad tomat och purjo.

måndag 18 juli 2011

Bacon/äggmuffins

‎10 ägg,
1 dl grädde,
2 dl ost,
2 pkt bacon,
peppar.

I ugnen, 175 grader i 20 min.

(Snabbt lchf-recept via facebook )

onsdag 27 april 2011

Valnötsbollar

Mixa naturella valnötter, lite kakao, lite pepparkakskrydda, lite starkt kaffe och en klick smör i matberedaren så det blir en kladdig massa.
Rulla till små bollar i kokosflingor och ställ in i kylen så de blir fastare. (Det här med kaffet och smöret är något jag hittade på senaste gången bara, annars blir det bollar även utan detta men då får man mixa lite längre så valnötterna verkligen finfördelas och går att rulla till bollar!)
Om man skippar kakaon blir det "blonda" bollar... Man kan smaksätta med annat än pepparkakskrydda om man vill. Det enda man INTE kan ta bort är valnötterna!

Skinkpaj

Jag använder matdagboken och använder då mest gram. Receptet har jag hittat hos Tenja

Botten:
50 gr smör
200 gr creme fraiche
1 msk fiberhusk (ca 10 gr)
1 ägg (ca 50 gr)
2 msk mandelmjöl (ca 15 gr)
1 dl riven ost (ca 40 gram)

  1. Vispa upp ett ägg, tillsätt fiberhusk och låt det jäsa en stund
  2. Blanda smör och creme fraiche
  3. Tillsätt mandelmjöl och riven ost
  4. Häll i till sist ägg/fiberhusk blandningen
  5. Rör om (degen blir ganska kladdig)
  6. Häll degen i en pajform och grädda i nedre delen av ugnen 225° i ca 20 min.

Fyllning:
300 gr skinka
1 dl paprika (ca 45 gr)
1 dl lök (ca 45 gr)
3 dl grädde
3 ägg (ca 150 gr)
3 dl riven ost (ca 130 gr)

  1. Hacka löken och paprikan och tärna skinkan. Stek lite lätt på en stekpanna.
  2. Blanda ihop grädde, ägg och ost. Krydda efter smak.
  3. Häll blandningen i stekpannan på pajskalet (lök, paprika och skinka) och till sist blandningen med grädde/ägg/ost
  4. Grädda i nedre delen av ugnen 200° i ca 20 min.
Jag har räknat lite och om jag räknat rätt så får man följande per 100 gr:
Fett: 65 gr
Proteiner: 28 gr
Kolhydrater: 7 gr

onsdag 20 april 2011

Pones

5 ägg
2 dl pofiber
Två matskedar grädde.
50 gram smält smör
2 tsk bakpulver
Lite salt och brödkryddor
Vispa äggen hårt. Blanda sen i det andra. Klicka ut ca 6 högar med smet på bakplåtspapper. Grädda i 200 grader i tio minuter.

lördag 16 april 2011

Ischoklad

Kokosfett (en rejäl klump)
2.5 ruta 70%-ig mintchoklad
4 rutor 90%-ig choklad

Jag smälte först kokosfettet, sedan chokladen i det smälta fettet, hällde i ischokladformar och sedan var jag helt SALIG över den goda smaken så jag moffade i mig halva satsen igår, plus 1-2 rutor choklad till av båda sorterna... dvs totalt ca 60 gram mörk choklad på en och samma dag...

--------------------------------------------

80 gram kokosfett (jag kör med Cocosa eller Renée Voltaire) med smak
100 gram Lindts 90%
kanel.
Blanda allt i en kastrull och smält på svag värme - häll upp i formar. Klart!
Jag vet att nån blandar i mintessens i sina - lär ju inte vara äckligt....

Våfflor


Ingredienser:
1 Ekologiskt Ägg
1 msk Fiberhusk
1 msk Pofiber
1 dl Grädde
1+1 msk smält Smör
½ krm Havssalt


Gör så här
Vispa ägget, tillsätt fiberhusk och pofiber under vispning. Låt svälla medan Du vispar grädden, inte alltför hårt.

Rör ner grädde och smält smör i äggsmeten, smaksätt med salt.

Pensla det varma våffeljärnet ordentligt med smält smör.

Fäll igen locket så järnet blir riktigt varmt igen innan smeten läggs i. Den blev ganska fast, så jag bredde ut den lite med en sked.

Grädda i några minuter innan första kollen om våfflan fått färg. Grädda sen tills den blivit gyllenbrun och lite frasig.

Den blev inte lika frasig som en vanlig våffla, men riktigt god ändå. Servera med vispad Grädde och Hjortron.